Jupííí... úplně čerstvé dobroty!

tištěná kuchařská kniha

Vaříme srdcem DĚTEM

Nenápadný zabiják vašeho zdraví

Žvýkáte někdy žvýkačky? No jasně … a kdo ne? Já taky … Od doby, co byla vynalezená žvýkačka (a ještě lépe – žvýkačka bez cukru) si po jídle nemusíte čistit zuby. Nebojíte se na někoho z blízka promluvit. Odvážně nakráčíte do práce i po probdělé noci se „zbytkáčem pod kůží“. Ano, žvýkačka usnadnila spoustu věcí … Lépe se s ní soustředíte, zbavuje vás stresu. Prý zlepšuje paměť a snad i pomáhá hubnout. Anebo je to jinak … ?

Pokud si kdykoliv během dne dáte do pusy žvýkačku a začnete žvýkat, stane se následující:

  • začnete být ve větším stresu
  • budete se hůř soustředit
  • budete rychleji unavení
  • a budete za chvíli pěkně hladoví.

Jak je to možné?

Žvýkačka, i když neobsahuje žádný cukr, je sladká. A vaše tělo to zjednodušeně vnímá takto:

sladké = cukr = energie

Proto zareaguje tak, jako kdybyste jedli nějakou „sladkou dobrotu“, ze které máte energii. Zjednodušeně pošle zprávu do slinivky, aby vyplavila dostatek inzulinu na rozložení cukrů a vyrovnání hladiny cukru v krvi …

No jo, ale žádný cukr navíc jste do krve neposlali … nic jste nesnědli, jenom jste si tak trochu zažvýkali …

… ale inzulín už je venku a nějak se využít musí.

Zpracuje tedy i ty zbytky energie, které máte

a ještě je uloží do tukových zásob. To prostě inzulín dělá. Je to jeho práce. A vy navíc dostanete okamžitě hlad. Nejen, že po té žvýkačce nejste ani trochu zrelaxovaní, ale navíc vám naprosto dojde energie!

A, ruku na srdce …

byl tohle váš cíl?

No a pak tu máme složení žvýkačky. To je ještě „větší sranda“!

Na všech obalech moderních žvýkaček ze supermarketů se hrdě vypíná nápis „bez cukru“ a obrázek krásného zdravého zoubku. A přesto je žvýkačka úžasně sladká. Je totiž skrz na skrz prošpikovaná úmělými sladidly, která jsou sice téměř bez kalorií, ale ne bez nežádoucích účinků.

Nejnebezpečnější z nich je aspartam, hodnocený druhou nejvyšší známkou škodlivosti třeba na webu zdravapotravina.cz. Následuje např. acesulfam K, sorbitol nebo manitol. Ani jedna z těchto látek není označena za zcela bezpečnou a všechny do jedné jsou nevhodné pro děti.

Nebudu podrobně rozepisovat negativní účinky těchto látek (viz např.www.zdravapotravina.cz), ale jedno vím jistě, cpát se jimi fakt nechci.

Pokud přes to máte pořád chuť

si někdy zažvýkat, tak se zkuste podívat na složení žvýkaček. Pokud chcete mít jistotu, že vybíráte zdravěji, najděte si ty, které toho obsahují co nejméně přidaných látek. Ideálně takové žvýkačky,

které jako sladidlo používají jen xylitol

To je jedno z mála bezpečných sladidel, které navíc chrání zuby před kazem a prospívá zubní sklovině. Chcete-li však svému tělu ulevit, jednoduše žvýkejte žvýkačky co nejméně!

Pokud byly tyto informace pro vás přínosné, nasdílejte je prosím dál do světa 😉

Moc děkuju!