Jupííí... úplně čerstvé dobroty!
Jupííí... úplně čerstvé dobroty!
Vejce – nenápadný zabiják zdraví nebo nejlepší pomocník vašeho těla? Máte se ho bát? Nebo ho spíš vyhledávat? Proč je pro vás nebezpečné ve své nejčastější podobě? A proč vás vlastně právě teď straším obyčejným vajíčkem? 🙂 Vejce je skvělá potravina. Musíte znát ale těchto 9 pravidel …
A jak je to s tím cholesterolem?
Nemusíte se bát. Pokud jste zdraví, cholesterol z vajíček vám nezvýší hladinu krevního cholesterolu. Naopak žloutek obsahuje lecitin, který rozpouští ten zlý LDL cholesterol ve vaší krvi. Mnohem horší je, když budete jíst nasycené živočišné tuky. Hlavně vajíčka volně běhajících slepic jsou plná těch dobrých správných omega-3 mastných kyselin.
Máte-li ale hladinu cholesterolu vyšší, jezte maximálně 4 vejce týdně. Ale pozor – počítají se i sušená vajíčka v sušenkách, majonézách, zmrzlině atd… tam se totiž ukrývá ten největší problém s cholesterolem u vajíček.
Vejce (hlavně bílky) jsou skvělým zdrojem bílkovin. Nejlepší, jaké můžete do sebe dostat. Mají optimální poměr aminokyselin pro syntézu lidské bílkoviny. Přeloženo do češtiny: superkvalitní stavební cihly pro váš dům (tělo). Bohužel ale také odpovídají až za 20% potravinových alergií.
Kolik vajec teda sníst?
Jste-li zdraví, jezte 5-7 vajec týdně. Je to výjimečná potravina. Vaše tělo vám určitě poděkuje 😉