Jupííí... úplně čerstvé dobroty!

tištěná kuchařská kniha

Vaříme srdcem DĚTEM

Je kváskové pečivo skutečně taková bomba…?!

Už jste někdy někoho slyšeli nadšeně vyprávět o kváskovém chlebu? Jak je skvělý, prospěšný, dietní? Je to jen momentální móda nebo znovuobjevená pravda? Pekli ho už staří Egypťané 6 000 let př.n.l…. a pekli by ho stejně, kdyby znali dnešní droždí?

Domácí chleba – rychle a jednoduše, bez pekárny, bez připravených směsí

Před dvěma lety jsem si vzala do hlavy, že začnu péct domácí chleba… bez připravených směsí, bez domácí pekárny… prostě klasický chleba, přímo v troubě.

Na internetu jsem našla podrobný návod a první pokus byl na světě… s běžným droždím pochopitelně. Výsledek byl celkem ucházející a já začala experimentovat s přidáváním semínek, s poměrem pšeničné a žitné mouky a jejich celozrnných variant.

Ale narazila jsem na problém! Těsto s větším podílem žitné mouky nevykynulo a s výsledným těžkým chlebem by se spíš dalo někomu ublížit, než že byste si na něm pochutnali.

Bez kvásku to nepůjde!

Hledala jsem dál informace, dlouho experimentovala a nakonec jsem zjistila… žitný chleba bez kvásku neupeču!

Proč?

Běžné droždí využívá vysoký obsah lepku v mouce, kypří ji zrychleně jen za pomoci bublinek oxidu uhličitého a nijak ji nepřeměňuje.

Zatímco kvásek začne žitnou mouku s nižším obsahem lepku delším procesem přirozeně fermentovat (kvasit) a přeměňovat její strukturu. Tím mimo jiné vznikají tělu prospěšné látky, které dávají chlebu specifickou nakyslou chuť, ale také třeba usnadňují jeho trávení.

Co je na kváskovém chlebu tak skvělého?

A tady se dostávám k hlavním bonusům kváskového pečiva:

  • Je stravitelnější… překlad: nebude vám po něm těžko (pokud nesníte bochník na posezení) a méně se po něm prdí. 🙂

Díky důkladnému prokvašení mouky a dostatečnému „natrávení“ obsaženého lepku nezatěžuje kváskový chléb tolik střeva a trávení je jednodušší.

  • Je výživnější… překlad: pokud se ládujete celozrnným pečivem, protože jste se dočetli, že obsahuje prospěšné minerály (vápník, hořčík, železo), děláte dobře. Ale pozor! …jenom v případě, že je upečené pomocí kvásku…

Pokud je mouka, byť celozrnná, kypřená droždím, obsažené minerály z ní vaše tělo nedokáže vstřebat. Zatímco z kváskového pečiva dostanete vše, co můžete… 😉

  • Je dietnější… překlad: zasytí vás na mnohem delší dobu než běžné pečivo! Nečekejte, že sníte bochník a zhubnete… ale čekejte, že si ke snídani dáte, místo běžného krajíce, krajíc kváskového chleba a v poledne budete překvapení, že už se blíží oběd.

Kváskový chléb má výrazně nižší glykemický index. Vyvolává tím menší výkyvy hladiny cukru v krvi.. a díky tomu zůstanete déle sytí.

  • Je „žitnější“… překlad: chcete omezit spotřebu pšenice? Proč to udělat je na delší debatu, nicméně pokud se k tomu rozhodnete, bez kváskového pečiva se nehnete.

Samozřejmě můžete „přežívat“ na mokrých, mazlavých žitných chlebících nebo knäckebrotech, ale z vlastní zkušenosti vím, že to dlouho nevydržíte. Není přece nad nadýchaný, kulatý, voňavý chlebík. 😉

  • Je trvanlivější… překlad: nezplesniví! Kváskový chléb údajně vydrží až 14 dní. Pomalým kvašením při kynutí těsta totiž vznikne natolik kyselé prostředí, že to jakoukoliv plíseň naprosto odradí.

Píšu „údajně“, protože u nás doma zmizí kváskový chléb vždycky do tří dnů. 🙂


Chce to čas!

Kynutí pomocí kvásku se nedá uspěchat, trvá několik hodin, ale výsledek stojí za to. Já svůj chléb většinou zadělávám odpoledne nebo večer a druhý den ráno je těsto krásně vykynuté a připravené na pečení.

Ve svých experimentech už jsem dospěla tak daleko, že peču už jen stoprocentně žitný chléb, maximálně s přídavkem různých semínek – slunečnicová, dýňová, mletá konopná apod.

A kde kvásek vzít?

Já si svůj vlastní před lety založila sama, ale byla to celkem fuška a několikrát se mi během procesu zkazil. Proto v zájmu ušetření vašeho času a nervů doporučuji  požádat někoho v okolí o darování základu kvásku.

Jste z Mariánských Lázní nebo blízkého okolí?

Tak klikněte sem a kvásek vám přinesu až domů – zadarmo

Samotné živení a vedení kvásku už zas taková alchymie není a moc se na tom zkazit nedá. 😉 Kváskového dárce můžete najít jednoduše na kváskové mapě na stránkách www.pecempecen.cz.

A pak už stačí jen kvásek živit a péct, dobrou chuť!