Cheesecake

nepečený a lahodný

Postup přípravy

1. Mandle a semínka necháme předem odležet pár hodiny v trošce vody. Poté vodu slijeme a dáme je do mixéru s švestkami, 1 lžící javorového sirupu a olejem. Rozmixujeme na polohrubou lepivou směs, kterou namačkáme na spodek dortové formy předem vyložené pečícím papírem. Formu vložíme do předehřáté trouby (160°C) na 10 minut zapéct. Vyndáme a necháme vychladnout

2. Nyní připravíme polevu, kterou částečně použijeme i do náplně: v kastrůlku rozšleháme vejce, žloutek, med a špetku soli. Přidáme citrónovou šťávu a za stálého míchání prohříváme na mírném ohni dokud směs nezhoustne. Sundáme z plotny a vmícháme lžíci másla a lžíci smetany. Důkladně rozšleháme metličkou, aby v polevě nebyly hrudky a necháme vychladnout. Ideálně necháme po vychladnutí odležet ještě v lednici.

3. Na náplň: do malého plecháčku 4 lžíce čerstvě vymačkané šťávy z citronu, zasypeme želatinou, promícháme a necháme chvíli změknout.  Plecháček postavíme na sporák a zahříváním přivedeme k varu, aby se želatina rozpustila. Promícháme a odstavíme stranou.

4. Ve větší míse důkladně vyšleháme tvaroh a mascarpone se špetkou soli a kůrou do lehkého nadýchaného krému (ručně nebo robotem). Po kapičkách vlijeme 2 - 3 lžíce javorového sirupu, tekutou šlehačku a po částech 1/3 připravené vychlazené citrónové polevy.

5. Nakonec opatrně vmícháme prochladlou želatinu a opět vymícháme do hladka. Krém nalijeme na korpus a navrch přelijeme zbylou polevou. Podle chuti můžeme podávat i bez polevy, např. s čerstvým ovocem. Dort necháme vychladit v lednici ideálně přes noc, ale nejméně 6-8 hodin.

 

Dobrou chuť!

Přísady

rodinná porce

Korpus:

  • 100 g celých mandlí (se slupkou nebo bez)

  • 100 g slunečnicových semínek

  • 4-5 ks sušených švestek

  • 1 lžička kokosového oleje (za studena lisovaného)

  • 1 lžička nastrouhané kůry z citronu (z citronu v bio kvalitě)

Citrónová poleva:

  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce  čerstvé citrónové šťávy
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce smetany ke šlehání
  • špetka soli

Náplň:

  • 250 g měkkého tvarohu (tučného)
  • 500 g mascarpone
  • 4 lžíce čerstvé citrónové šťávy
  • 1 lžička nastrouhané kůry z citronu
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 3 lžičky želatiny
  • 2-3 javorového sirupu (nebo medu)
  • špetka soli

Recept najdete taky v tištěné kuchařce:

Dalších 1000+ receptů do tabletu nebo mobilu?

Líbí se vám můj recept? Pošlete ho přátelům: