9 pravidel, jak (ne)jíst vajíčka

Vejce – nenápadný zabiják zdraví nebo nejlepší pomocník vašeho těla? Máte se ho bát? Nebo ho spíš vyhledávat? Proč je pro vás nebezpečné ve své nejčastější podobě? A proč vás vlastně právě teď straším obyčejným vajíčkem? 🙂 Vejce je skvělá potravina. Musíte znát ale těchto 9 pravidel … Nikdy nejezte syrová vejce – důvod je...

Jak zůstat zdraví, když ostatní trpí

Všichni známe ten pocit. Lehké šimrání vzadu v krku. Trochu zatuhlá šíje. Pak ucpaný nos, přidá se kašel … únava … postel … plná čekárna u doktora. Každý rok, ve stejném období. Pořád dokola. Baví vás to? Jestli ne, musíte vědět základní věc: vaše imunita sídlí ve vašich střevech. Tak se podle jednoduše zařiďte a budete...

Nenápadný zabiják vašeho zdraví

Žvýkáte někdy žvýkačky? No jasně … a kdo ne? Já taky … Od doby, co byla vynalezená žvýkačka (a ještě lépe – žvýkačka bez cukru) si po jídle nemusíte čistit zuby. Nebojíte se na někoho z blízka promluvit a odvážně nakráčíte do práce i po probdělé noci se „zbytkáčem pod kůží“. Ano, žvýkačka usnadnila spoustu věcí...

Je kváskové pečivo skutečně taková bomba…?!

Už jste někdy někoho slyšeli nadšeně vyprávět o kváskovém chlebu? Jak je skvělý, prospěšný, dietní? Je to jen momentální móda nebo znovuobjevená pravda? Pekli ho už staří Egypťané 6 000 let př.n.l…. a pekli by ho stejně, kdyby znali dnešní droždí?

4 kroky, bez kterých se nehnete

Vánoce – svátky klidu a míru … a jídla. Ale jo, proč ne.  Jezte, pijte, hodujte. A až přijdou výčitky a plány na hubnutí do nového roku – udělejte to jinak, než Vaše kamarádky. Nepanikařte! Za chvíli zjistíte, že když víte jak na to, je to hračka. Tady jsou 4 kroky, aby Vám to klaplo...

„Slazeno přírodou“ – vlídná slova, ze kterých jde strach …

Jíte rádi jídlo bez éček, konzervantů, bez chemie? Vyhýbáte se cukru? Radujte se! Výrobci to konečně pochopili. Na obalech potravin najdete „bez přidaného cukru“ „slazeno přírodou“. Paráda!. No … má to ale háček. A dobře Vám z něj asi nebude… STOP! Pokud chcete číst dál, mějte na paměti, že jsem Vás varovala! … ale byla by...

Co jsou metabolic balance® jídla?

Varování – tento článek bude pro Vás zajímavý jen pokud: nejste dost spokojení s tím, jak vypadá Vaše tělo nebo nemáte dost elánu a chuti do života nebo Vás trápí nemoci nebo nesnášíte svoje alergie je Vám něco mezi 8 a 70 lety Co je metabolic balance®? Pokud používáte mojí mobilní aplikaci VařímeSrdcem, asi jste...

Glykemický index a glykemická zátěž

Pojem glykemický index (GI) je znám už poměrně dlouhou dobu. Týká se sacharidů a zjednodušeně řečeno vyjadřuje, jakým způsobem „zamává“ daná potravina s hladinou krevního cukru. To znamená, že některé sacharidy zvyšují hladinu krevního cukru více a některé méně – ‚laicky‘ řečeno: Potravina s vysokým GI nás zasytí okamžitě (rychleji než potravina s nízkým GI),...

Superpotraviny

Co jsou superpotraviny? Proč jsou tak „super“ a jak ovlivňují naše zdraví? Hojně skloňovaným pojmem superpotravina jsou označovány určité druhy potravin, které mají vysoký obsah látek s pozitivním vlivem na zdraví člověka. Mezi tyto látky můžeme zařadit např. vitamíny, minerální prvky, stopové prvky, aminokyseliny, enzymy, vlákninu, antioxidanty a další. Samotné označení superpotravina se objevilo již začátkem...

Zdravá strava – jak se v ní vyznat?!

Moderní pojem Zdravá strava, v poslední době moderní pojem. Nijak nesnižuji význam toho pojmu, jen je někdy těžké se v tzv. „zaručeně zdravé stravě“ vyznat. Když pojem „zdravá strava“ zadám do googlu, v obrázcích na mě vyběhne bezpočet jídelních obrázkových pyramid, které se od sebe někdy dost významně liší. Shodují se pouze v tom, že...