Nepečený cheesecake (bez mouky a cukru)

Ingredience:

  • 100 g mandle (se slupkou nebo bez)
  • 100 g slunečnicová semínka
  • 4-5ks sušených švestek
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • 1/2 lžíce kokosového oleje (za studena lisovaného)
  • 250 g měkkého tvarohu (tučného)
  • 500 g mascarpone
  • 1-2 citron (lépe v bio kvalitě, abychom mohli použít i kůru)
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • špetka soli

Postup:

1. Mandle a semínka předem namočíme do vody a necháme pár hodin odležet.
2. Slijeme vodu a do mixéru vložíme společně semínka, mandle, sušené švestky, 1 lžíci javorového sirupu a kokosový olej. Rozmixujeme na polohrubou lepivou směs, kterou namačkáme na spodek dortové formy předem vyložené pečícím papírem.
3. Nyní připravíme náplň: do malého plecháčku vymačkáme šťávu z citronu (abychom dostali cca 1/4 hrnku), zasypeme želatinou, promícháme a necháme chvíli změknout.
4. Plecháček postavíme na sporák a zahříváním přivedeme k varu, aby se želatina rozpustila. Promícháme a odstavíme stranou.
5. Ve větší míse smícháme tvaroh a mascarpone. Lehce osolíme a vymícháme ručně nebo robotem na hladký krém. Po kapičkách a za stálého míchání vlijeme 1-2 lžíce javorového sirupu. Nakonec pomalu přidáme tekutou šlehačku a opět mícháme než vznikne hladký nadýchaný krém.
6. Nakonec opatrně vmícháme prochladlou želatinu a opět řádně do hladka vymícháme.
7. Krém nalijeme na korpus a podle chuti můžeme navrch ozdobit oblíbenou polevou (citronovou, jahodovou apod..) nebo ponechat bez polevy, jen tak a na talíři podávat s čerstvým ovocem.
8. Dort necháme vychladit v lednici ideálně přes noc, ale nejméně 6-8 hodin.

Dobrou chuť!