Jak zůstat zdraví, když ostatní trpí

Všichni známe ten pocit. Lehké šimrání vzadu v krku. Trochu zatuhlá šíje. Pak ucpaný nos, přidá se kašel … únava … postel … plná čekárna u doktora. Každý rok, ve stejném období....

Nenápadný zabiják vašeho zdraví

Žvýkáte někdy žvýkačky? No jasně … a kdo ne? Já taky … Od doby, co byla vynalezená žvýkačka (a ještě lépe – žvýkačka bez cukru) si po jídle nemusíte čistit zuby. Nebojíte...

Je kváskové pečivo skutečně taková bomba…?!

Už jste někdy někoho slyšeli nadšeně vyprávět o kváskovém chlebu? Jak je skvělý, prospěšný, dietní? Je to jen momentální móda nebo znovuobjevená pravda? Pekli ho už staří Egypťané 6 000 let...

4 kroky, bez kterých se nehnete

Vánoce – svátky klidu a míru … a jídla. Ale jo, proč ne.  Jezte, pijte, hodujte. A až přijdou výčitky a plány na hubnutí do nového roku – udělejte to jinak, než Vaše kamarádky. Nepanikařte! Za chvíli...

„Slazeno přírodou“ – vlídná slova, ze kterých jde strach …

Jíte rádi jídlo bez éček, konzervantů, bez chemie? Vyhýbáte se cukru? Radujte se! Výrobci to konečně pochopili. Na obalech potravin najdete „bez přidaného cukru“ „slazeno přírodou“. Paráda!. No … má to...

Glykemický index a glykemická zátěž

Pojem glykemický index (GI) je znám už poměrně dlouhou dobu. Týká se sacharidů a zjednodušeně řečeno vyjadřuje, jakým způsobem „zamává“ daná potravina s hladinou krevního cukru. To znamená, že některé sacharidy zvyšují...

Superpotraviny

Co jsou superpotraviny? Proč jsou tak „super“ a jak ovlivňují naše zdraví? Hojně skloňovaným pojmem superpotravina jsou označovány určité druhy potravin, které mají vysoký obsah látek s pozitivním vlivem na zdraví člověka. Mezi...

Zdravá strava – jak se v ní vyznat?!

Moderní pojem Zdravá strava, v poslední době moderní pojem. Nijak nesnižuji význam toho pojmu, jen je někdy těžké se v tzv. „zaručeně zdravé stravě“ vyznat. Když pojem „zdravá strava“ zadám do googlu, v obrázcích...

Pšenice a cukr – nepřátelé moderního člověka?

Pokud se začneme aktivně zajímat o složení své stravy, o zdravotní přínosy nebo naopak rizika potravin, dříve nebo později narazíme na nějakou informaci o škodlivosti pšenice a cukru v potravinách. Je to skutečně fenomén poslední doby...