Jak pečovat o kvásek

540x

Máte kvásek, máte poklad! To není nadsázka. Naši předkové to vážně tak měli a kvásek byl právoplatný člen domácnosti. Měli to tak intuitivně. A vůbec nepřemýšleli proč o něj mají tak pečovat a čím je důležitý. Prostě jen věděli, že je.

Ale protože naše doba je moc přemýšlivá, moc racionální a my “nevěřící Tomášové” chceme vždy vědět, vidět, otestovat, dokladovat vše, čemu budeme věřit, vězte že… 

Největším pokladem kvásku je jeho rozmanité bakteriální prostředí – je to skutečně žijící člen domácnosti, který potřebuje jednou za čas nakrmit, potřebuje pravidelnou očistu a potřebuje mít své stálé místo k žití. Za to se vám odmění dokonalou péčí o vaše střeva a cokoliv z něj připravíte bude podporovat a posilovat vaši imunitu. Naši předci si tak vlastně, ať vědomě nebo nevědomky, posilovali imunitu a zvyšovali odolnost proti různým onemocněním. A proto:

Kvásek uchovávejte v čisté, důkladně vymyté sklenici, přikryté potravinářskou fólií nebo mikrotenovým sáčkem upevněným gumičkou. 

Kvásek uchovávejte v lednici, ideálně ve dveřích. A proč ve dveřích? Pokud byste kvásek na poličce třeba omylem posunuly k zadní stěně a dotýkal by se té stěny, jako každý živý tvor by umrznul.

Kvásek musíte alespoň jednou za týden “nakrmit”. Jednoduše vyndat z lednice, přidat dvě vrchovaté lžíce mouky, trošku vlažné vody a zamíchat na středně husté těstíčko. Opět přikrýt a nechat 24 hodin při pokojové teplotě. Poté můžete část kvásku použít do pečení a část vrátit do lednice.

Starší a odolnější kvásek (ideálně několikaletý) vydrží v lednici bez nakrmení i 14 dní, ale pokud nemáte jistotu, jak kvalitní kvásek je, dodržujte raději týdenní interval.

A teď už víte všechno: „Jak kvásek založit“ i jak kvásek udržet při životě.

Další zajímavé informace, recepty na kváskové pečivo, seriály na aktuální témata najdete v PREMIUM klubu Vaříme srdcem. 💚