Jak založit kvásek

1546x

Založení kvásku není teoreticky vůbec nic těžkého, ovšem prakticky se to ne vždy podaří. Proto moje první rada je – nezakládejte kvásek tzv. “od píky”, ale raději poproste známého, přítele či souseda o odnož kvásku, který už je vyzrálý “plnoletý floutek” a jen tak něco ho neskolí.

Nicméně pokud se vážně chcete pokusit o založení vlastního kvásku…jasně, ten pocit, když se to povede je roven vystoupání na Milešovku :-)…tady je návod.

První den

Do větší sklenice (zavařovačky) dejte dvě vrchovaté lžíce mouky a přilijte tolik mírně vlažné vody, aby vzniklo středně husté těstíčko (taková trochu hutnější krupicová kaše). Sklenici přikryjte potravinářskou fólií nebo mikrotenovým sáčkem a upevněte gumičkou. Teď přijde to důležité! Sklenici postavte na teplé místo, kde by mělo být mezi 25 – 30 stupni, ne méně a ne více.

Druhý den

Zkontrolujte váš vznikající poklad. Odkryjte fólii, promíchejte a tzv. „nakrmte“ – tedy přidejte opět dvě vrchovaté lžíce mouky a opět tolik mírně vlažné vody, aby vzniklo stejně středně husté těstíčko. Teoreticky by už mohli být v těstíčku vidět malé bublinky kvašení, ale hodně záleží na kvalitě mouky, teplotě, čistotě sklenice a jiných faktorech. Takže pokud zatím nejsou, nezoufejte, nic není ztraceno. Na těstíčku každopádně nesmí být vidět nic, co tam už na první pohled nepatří: třeba tečky plísně, která může vzniknout pokud je teplota příliš vysoká.

Třetí den

Teď už by to viditelné bublinky chtělo. Takže zkontrolujte, jestli ve své sklenici vidíte náznak kvašení – malé nebo velké bublinky. Pokud ano, juchuuu, základ se podařil. Kvásek opět přikrmte (dvě vrchovaté lžíce mouky + vlažná voda) a promíchejte do stejné konzistence. A ještě jeden den ponechte zakrytou sklenici svému osudu na teplém místě.

Čtvrtý den

Teď už byste měli ke kvásku přibíhat a z dálky volat “hrnečku dost”, protože by měl začít hromadně zdrhat ze sklenice. Kvásek by měl mít malé i velké bubliny, měl by až dvojnásobně zvětšit svůj objem a měl by být plný života, tedy pouze toho bakteriálního, který není na první pohled vidět…pokud se viditelně hýbe, je něco špatně. 🙂 Dost srandy, pokud jste se dostali až sem, kvásek se zvedl, vytvořil bubliny, žije a není na něm vidět nic, co tam nepatří, gratuluju, jste borci! 

Teď můžete větší část kvásku odebrat a upéct svůj první kváskový chléb a menší část uchovat v lednici a opatrovat ho jako oko v hlavě.

Vedení (opatrování) založeného kvásku už není tak náročné a kvásek už není tak náchylný ke zkažení…jak uchovávat a vést kvásek se dozvíte v dalším článku, tady: Jak pečovat o kvásek.

Kvásku zdar! 🙂

Další zajímavé informace, recepty na kváskové pečivo, seriály na aktuální témata najdete v PREMIUM klubu Vaříme srdcem. 💚