Už jste někdy někoho slyšeli nadšeně vyprávět o kváskovém chlebu? Jak je skvělý, prospěšný, dietní? Je to jen momentální móda nebo znovuobjevená pravda? Pekli ho už staří Egypťané 6 000 let př.n.l…. a pekli by ho stejně, kdyby znali dnešní droždí?
Domácí chleba – rychle a jednoduše, bez pekárny, bez připravených směsí
Před dvěma lety jsem si vzala do hlavy, že začnu péct domácí chleba… bez připravených směsí, bez domácí pekárny… prostě klasický chleba, přímo v troubě.
Na internetu jsem našla podrobný návod a první pokus byl na světě… s běžným droždím pochopitelně. Výsledek byl celkem ucházející a já začala experimentovat s přidáváním semínek, s poměrem pšeničné a žitné mouky a jejich celozrnných variant.
Ale narazila jsem na problém! Těsto s větším podílem žitné mouky nevykynulo a s výsledným těžkým chlebem by se spíš dalo někomu ublížit, než že byste si na něm pochutnali.
Bez kvásku to nepůjde!
Hledala jsem dál informace, dlouho experimentovala a nakonec jsem zjistila… žitný chleba bez kvásku neupeču!
Proč?
Běžné droždí využívá vysoký obsah lepku v mouce, kypří ji zrychleně jen za pomoci bublinek oxidu uhličitého a nijak ji nepřeměňuje.
Zatímco kvásek začne žitnou mouku s nižším obsahem lepku delším procesem přirozeně fermentovat (kvasit) a přeměňovat její strukturu. Tím mimo jiné vznikají tělu prospěšné látky, které dávají chlebu specifickou nakyslou chuť, ale také třeba usnadňují jeho trávení.
Co je na kváskovém chlebu tak skvělého?
A tady se dostávám k hlavním bonusům kváskového pečiva:
Díky důkladnému prokvašení mouky a dostatečnému „natrávení“ obsaženého lepku nezatěžuje kváskový chléb tolik střeva a trávení je jednodušší.
Pokud je mouka, byť celozrnná, kypřená droždím, obsažené minerály z ní vaše tělo nedokáže vstřebat. Zatímco z kváskového pečiva dostanete vše, co můžete… 😉
Kváskový chléb má výrazně nižší glykemický index. Vyvolává tím menší výkyvy hladiny cukru v krvi.. a díky tomu zůstanete déle sytí.
Samozřejmě můžete „přežívat“ na mokrých, mazlavých žitných chlebících nebo knäckebrotech, ale z vlastní zkušenosti vím, že to dlouho nevydržíte. Není přece nad nadýchaný, kulatý, voňavý chlebík. 😉
Píšu „údajně“, protože u nás doma zmizí kváskový chléb vždycky do tří dnů. 🙂
Chce to čas!
Kynutí pomocí kvásku se nedá uspěchat, trvá několik hodin, ale výsledek stojí za to. Já svůj chléb většinou zadělávám odpoledne nebo večer a druhý den ráno je těsto krásně vykynuté a připravené na pečení.
Ve svých experimentech už jsem dospěla tak daleko, že peču už jen stoprocentně žitný chléb, maximálně s přídavkem různých semínek – slunečnicová, dýňová, mletá konopná apod.
A kde kvásek vzít?
Já si svůj vlastní před lety založila sama, ale byla to celkem fuška a několikrát se mi během procesu zkazil. Proto v zájmu ušetření vašeho času a nervů doporučuji požádat někoho v okolí o darování základu kvásku.
Jste z Mariánských Lázní nebo blízkého okolí?
Tak klikněte sem a kvásek vám přinesu až domů – zadarmo
Samotné živení a vedení kvásku už zas taková alchymie není a moc se na tom zkazit nedá. 😉 Kváskového dárce můžete najít jednoduše na kváskové mapě na stránkách www.pecempecen.cz.
A pak už stačí jen kvásek živit a péct, dobrou chuť!