Dneska trochu silná káva! Prodloužím vám život a vy ho prodloužíte svojí kamarádce. To je férová nabídka, nebo ne? Tak čtěte pozorně. Na konci se dozvíte, jak na to 😉
Začalo to nevinně: „Potřebuju zhubnout“… ptala se mě kamarádka “…můžeš mi poradit nějakou nízkotučnou dietu?“ „Nemůžu“ … povídám jí „…bez tuku nezhubneš!“ A pak jsme si povídali o tomhle …
Chcete zhubnout? Být zdraví? Bez tuku to nejde
Ano, vašeho celoživotního nepřítele – tuku – se nezbavíte, když nepoužíváte … tuk! Ťukáte si na čelo? Jestli jsem se nezbláznila? Ne, nebojte, zatím ještě ne 🙂
Aby bylo hned jasno – neříkám: dejte si prorostlé vepřové, kus špeku nebo bůček… to fakt ne 😉
Ale začněte používat tuky tak, aby vám pomáhaly… a ne, aby vám škodily. Dostanete zaslouženou odměnu – budete se skvěle cítit a mít zdravé a štíhlé tělo.
Jak toho docílíte? Jednoduše
Aby vám tuky pomáhaly, trochu vám s tím pomůžu. Kvalitní tuk naše tělo nutně potřebuje. Jen díky němu může správně fungovat metabolismus. Kvalitní tuk je důležitý:
a je největší zásobárna energie ve vašem těle!
Obě hlavní skupiny tuků mají své klady a zápory:
Živočišné tuky – problematické, ale v jednom nenahraditelné
I když se poznatky v oblasti zdravé stravy stále vyvíjí, na jednom se shodneme všichni – jíme jich moc a našemu zdraví to škodí. Možná si teď říkáte, že ten bůček nebo vepřové nejíte? Taky jsem je nikdy nejedla. Jenže spoustu nadbytečného živočišného tuku sníte
Na druhou stranu … když smažíte vánoční řízek, je to nejlepší na vepřovém sádle nebo přepuštěném másle (to věděly už naše babičky – dnes je moderní říkat mu ghee). Oba tuky mají vysoký bod zakouření. Vydrží vysoké teploty (třeba při smažení) a nepřepalují se moc brzy. V tomhle se jim většina rostlinných olejů nevyrovná.
Rostlinné oleje – o dost lepší, ALE velký pozor na jednu věc
Teď zbystřete! Tohle je jiná liga! Kvalitní rostlinné oleje mají hodně skvělých účinků pro vaše zdraví a pomájí odbourávat špatný cholesterol. ALE… velmi záleží na technologii výroby!
Nejjednodušší základní poučka zní
Pokud rostlinný olej „teče“, je v pořádku. Pokud je podezřele tuhý – nebrat!
Přirozenou vlastností rostlinného oleje je jeho tekutost. Tuhé oleje/tuky jsou upravené procesem „ztužování“, při kterém se i ze zdravého oleje stává nebezpečná směs pro vaše tělo a zdraví. Dobrý olej by měl zůstat alespoň částečně tekutý i v lednici.
Velmi důležité také je …
… jaký je základní proces jeho výroby (jak ho dostali z rostlinky nebo plodu). Jsou dva způsoby:
Nejvíc prospěšných látek mají právě ty za studena lisované (extra panenské a panenské). Díky tomu jsou nejzdravější pro vaše tělo.
—> !! Tyto oleje zařaďte nejčastěji do vašeho jídelníčku !! <—
Denně jich snězte aspoň 3 polévkové lžíce. Ale pozor – většina z nich není vhodná pro jakoukoliv tepelnou úpravu!
Oleje lisované za tepla (rafinované) ještě nutně nemusí být špatné. Rafinace je proces odstranění některých látek a příměsí (pomocí filtrace), které se v olejích po lisování nacházejí. Rafinace zajišťuje např. delší trvanlivost, vyšší bod zakouření (je možné je použít v teplé kuchyni) a také třeba jemnější chuť. Pro teplou kuchyni jsou tedy vhodnější. Jen je potřeba z etikety vyčíst, jestli olej prošel skutečně prostou rafinací, a ne nějakým dalším chemickým procesem.
Když to všechno shrnu:
Je extrémně důležité vědět, jaké oleje nebo tuky na co přesně používat!
Ono se to možná na první pohled nezdá, ale všechny tyhle informace jsou vlastně životně důležité. Moje kamarádka neměla o většině ani páru. A bohužel si myslím, že není sama 🙁 .
Proto mám pro vás návrh
Pojďme spolu pomoc přátelům. Jen si to představte…vy už teď víte… ale oni (stejně jako ta moje kamarádka) nemají možná ani páru o tom, že…
Asi víte, že naše republika drží jedno smutné prvenství: dlouhodobě nejčastější výskyt rakoviny tlustého střeva v Evropě 🙁
Pojďme to změnit – jednoduše – pojďme spolu jedním kliknutím pomoct
Já napsala tento článek pro vás. Vy ho jen nasdílejte dál, vašim přátelům.
Pomůžete jim jednoduše: klikněte dole na tlačítko „Sdílet“. Vaši přátelé (a já taky) vám děkujeme. 😉