Cheesecake
nepečený a lahodný

Postup přípravy
1. Mandle a semínka necháme předem odležet pár hodiny v trošce vody. Poté vodu slijeme a dáme je do mixéru s švestkami, 1 lžící javorového sirupu a olejem. Rozmixujeme na polohrubou lepivou směs, kterou namačkáme na spodek dortové formy předem vyložené pečícím papírem. Formu vložíme do předehřáté trouby (160°C) na 10 minut zapéct. Vyndáme a necháme vychladnout
2. Nyní připravíme polevu, kterou částečně použijeme i do náplně: v kastrůlku rozšleháme vejce, žloutek, med a špetku soli. Přidáme citrónovou šťávu a za stálého míchání prohříváme na mírném ohni dokud směs nezhoustne. Sundáme z plotny a vmícháme lžíci másla a lžíci smetany. Důkladně rozšleháme metličkou, aby v polevě nebyly hrudky a necháme vychladnout. Ideálně necháme po vychladnutí odležet ještě v lednici.
3. Na náplň: do malého plecháčku 4 lžíce čerstvě vymačkané šťávy z citronu, zasypeme želatinou, promícháme a necháme chvíli změknout. Plecháček postavíme na sporák a zahříváním přivedeme k varu, aby se želatina rozpustila. Promícháme a odstavíme stranou.
4. Ve větší míse důkladně vyšleháme tvaroh a mascarpone se špetkou soli a kůrou do lehkého nadýchaného krému (ručně nebo robotem). Po kapičkách vlijeme 2 - 3 lžíce javorového sirupu, tekutou šlehačku a po částech 1/3 připravené vychlazené citrónové polevy.
5. Nakonec opatrně vmícháme prochladlou želatinu a opět vymícháme do hladka. Krém nalijeme na korpus a navrch přelijeme zbylou polevou. Podle chuti můžeme podávat i bez polevy, např. s čerstvým ovocem. Dort necháme vychladit v lednici ideálně přes noc, ale nejméně 6-8 hodin.
Dobrou chuť!
Přísady
rodinná porce
Korpus:
-
100 g celých mandlí (se slupkou nebo bez)
-
100 g slunečnicových semínek
-
4-5 ks sušených švestek
-
1 lžička kokosového oleje (za studena lisovaného)
-
1 lžička nastrouhané kůry z citronu (z citronu v bio kvalitě)
Citrónová poleva:
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 2 lžíce čerstvé citrónové šťávy
- 2 lžíce medu
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce smetany ke šlehání
- špetka soli
Náplň:
- 250 g měkkého tvarohu (tučného)
- 500 g mascarpone
- 4 lžíce čerstvé citrónové šťávy
- 1 lžička nastrouhané kůry z citronu
- 250 ml smetany ke šlehání
- 3 lžičky želatiny
- 2-3 javorového sirupu (nebo medu)
- špetka soli
Dalších 1000+ receptů do tabletu nebo mobilu?
