Tyhle speciální články o posílení vaší imunity,
které jsou původně pro můj placený
>>> PREMIUM klub VařímeSrdcem.cz <<<

jsou teď, během mimořádných opatření proti COVID-19,

pro vás úplně ZDARMA

Tady jsou odkazy na články minulé:

 A tady najdete dnešní čerstou novinku:

Jak si založit vlastní kvásek

Založení kvásku není teoreticky vůbec nic těžkého, ovšem prakticky se to ne vždy podaří. Proto moje první rada je – nezakládejte kvásek tzv. “od píky”, ale raději poproste známého, přítele či souseda o odnož kvásku, který už je vyzrálý “plnoletý floutek” a jen tak něco ho neskolí.

Nicméně pokud se vážně chcete pokusit o založení vlastního kvásku…jasně, ten pocit, když se to povede je roven vystoupání na Milešovku :-) … tady je návod:

První den

Do větší sklenice (zavařovačky) dejte dvě vrchovaté lžíce mouky a přilijte tolik mírně vlažné vody, aby vzniklo středně husté těstíčko (taková trochu hutnější krupicová kaše). Sklenici přikryjte potravinářskou fólií nebo mikrotenovým sáčkem a upevněte gumičkou. Teď přijde to důležité! 

Sklenici postavte na teplé místo, kde by mělo být mezi 25 – 30 stupni, ne méně a ne více.

Druhý den

Zkontrolujte váš vznikající poklad. Odkryjte fólii, promíchejte a tzv. „nakrmte“ – tedy přidejte opět dvě vrchovaté lžíce mouky a opět tolik mírně vlažné vody, aby vzniklo stejně středně husté těstíčko.

Teoreticky by už mohli být v těstíčku vidět malé bublinky kvašení, ale hodně záleží na kvalitě mouky, teplotě, čistotě sklenice a jiných faktorech. Takže pokud zatím nejsou, nezoufejte, nic není ztraceno. Na těstíčku každopádně nesmí být vidět nic, co tam už na první pohled nepatří: třeba tečky plísně, která může vzniknout pokud je teplota příliš vysoká.

Třetí den

Teď už by to viditelné bublinky chtělo. Takže zkontrolujte, jestli ve své sklenici vidíte náznak kvašení – malé nebo velké bublinky. Pokud ano, juchuuu, základ se podařil. Kvásek opět přikrmte (dvě vrchovaté lžíce mouky + vlažná voda) a promíchejte do stejné konzistence.

A ještě jeden den ponechte zakrytou sklenici svému osudu na teplém místě.

Čtvrtý den

Teď už byste měli ke kvásku přibíhat a z dálky volat “hrnečku dost”, protože by měl začít hromadně zdrhat ze sklenice. Kvásek by měl mít malé i velké bubliny, měl by až dvojnásobně zvětšit svůj objem a měl by být plný života, tedy pouze toho bakteriálního, který není na první pohled vidět…pokud se viditelně hýbe, je něco špatně.

Dost srandy, pokud jste se dostali až sem, kvásek se zvedl, vytvořil bubliny, žije a není na něm vidět nic, co tam nepatří, gratuluju, jste borci! Teď můžete větší část kvásku odebrat a upéct svůj první kváskový chléb a menší část uchovat v lednici a opatrovat ho jako oko v hlavě.

Vedení (opatrování) založeného kvásku už není tak náročné a kvásek už není tak náchylný ke zkažení… nicméně, jak uchovávat a vést kvásek se dozvíte  tady:

Pak z něj bude mít takovéhle čerstvé, voňavé, lahodné a navíc superzdravé krasavce:

... které takhle jednoduše vyrobíte...

Tak ať vám jak báječně chutná, tak pořádně pomáhá!
Stejně tak, jako všechny ostatní informace ve speciálním seriálu:

"Jak podpořit imunitu proti virům"

který je pro vás, čtenáře mých e-mailů a článků,
během mimořádných opatření proti COVID-19

úplně celý ZDARMA

Tady najdete postupně všechny předchozí díly:

Špetku zdraví posílá a zdraví vás...

Andrea

Andrea Sasková

autorka

Všechny články k tématu...

Vstup pro členy PREMIUM klubu:


Nejste členem PREMIUM klubu?

⚠️Po dobu výjimečných opatření
spojených s COVID-19 platí
výjimečně výhodné podmínky: