Tyhle speciální články o posílení vaší imunity,
které jsou původně pro můj placený
>>> PREMIUM klub VařímeSrdcem.cz <<<

jsou teď, během mimořádných opatření proti COVID-19,

pro vás úplně ZDARMA

Tady jsou odkazy na články minulé:

 A tady najdete dnešní čerstou novinku:

Proč je kváskové pečivo ohromně důležité pro vaše zdraví?

Už jste někdy někoho slyšeli nadšeně vyprávět o kváskovém chlebu? Jak je skvělý, prospěšný, dietní?

Už jste někdy někoho slyšeli nadšeně vyprávět o kváskovém chlebu? Jak je skvělý, prospěšný, dietní? Je to jen momentální móda nebo znovuobjevená pravda?

Pekli ho už staří Egypťané 6 000 let př.n.l.

Domácí chleba – rychle a jednoduše, bez pekárny, bez připravených směsí.

Před pár lety jsem si vzala do hlavy, že začnu péct domácí chleba… bez připravených směsí, bez domácí pekárny… prostě klasický chleba, přímo v troubě.

Na internetu jsem našla podrobný návod a první pokus byl na světě… s běžným droždím pochopitelně. Výsledek byl celkem ucházející a já začala experimentovat s přidáváním semínek, s poměrem pšeničné a žitné mouky a jejich celozrnných variant.

Ale narazila jsem na problém! Těsto s větším podílem žitné mouky nevykynulo a s výsledným chlebem by se spíš dalo někomu ublížit, než že byste si na něm pochutnali.

Bez kvásku to nejde

Hledala jsem dál informace, dlouho experimentovala a nakonec jsem zjistila… žitný chleba bez kvásku (tady najdete samostatný návod: Jak si založit kvásek >>>)  neupeču!

Co je za problém ?

Běžné droždí využívá vysoký obsah lepku v mouce, kypří ji zrychleně jen za pomoci bublinek oxidu uhličitého a nijak ji nepřeměňuje.

Zatímco kvásek začne žitnou mouku s nižším obsahem lepku delším procesem přirozeně fermentovat (kvasit) a přeměňovat její strukturu. Tím mimo jiné vznikají tělu prospěšné látky, které dávají chlebu specifickou nakyslou chuť a usnadňují jeho trávení.

A hlavně... když takové pečivo jíte, má to

obrovský vliv na vaše zdraví!

Jak je to možné a co všechno vám to přinese se podívejte tady
>>> Jak zůstat zdraví v období, kdy všichni trpí <<<

A to není všechno.

Tady jsou další důvody, proč jíst kváskový chleba, nebo jakékoliv jiné kváskové pečivo:

  • Je stravitelnější… nebude vám po něm těžko (pokud nesníte bochník na posezení) a nenadýmá tak,
    jako obyčejné pečivo.

Díky důkladnému prokvašení mouky a dostatečnému „natrávení“ obsaženého lepku nezatěžuje kváskový chléb tolik střeva a trávení je jednodušší.

  • Je výživnější… pokud se ládujete celozrnným pečivem, protože jste se dočetli, že obsahuje prospěšné minerály (vápník, hořčík, železo), děláte dobře. Ale pozor! Jenom v případě, že je upečené pomocí kvásku!

Pokud je mouka, byť celozrnná, kypřená droždím, obsažené minerály z ní vaše tělo nedokáže vstřebat. Zatímco z kváskového pečiva dostanete vše, co můžete… 😉

  • Je dietnější… zasytí vás na mnohem delší dobu než běžné pečivo. Nečekejte, že sníte bochník a zhubnete… ale čekejte, že si ke snídani dáte, místo běžného krajíce, krajíc kváskového chleba a v poledne budete překvapení, že už se blíží oběd a vy nemáte hlad.

Kváskový chléb má totiž výrazně nižší glykemický index. To znamená, že máte v těle menší výkyvy hladiny cukru v krvi
a díky tomu zůstanete déle sytí.

  • Je „žitnější“… když chcete omezit spotřebu pšenice. Proč to udělat je na delší debatu, nicméně pokud se k tomu rozhodnete, bez kváskového pečiva se nehnete. A můžete začít třeba Jak si založit kvásek >>>

Samozřejmě můžete „přežívat“ na mokrých, mazlavých žitných chlebících nebo knäckebrotech, ale z vlastní zkušenosti vím, že to dlouho nevydržíte. Není nad nadýchaný, kulatý, voňavý chlebík...

... který je navíc taky trvanlivější: nezplesniví!

Kváskový chléb údajně vydrží až 14 dní. Pomalým kvašením při kynutí těsta totiž vznikne natolik kyselé prostředí, že to jakoukoliv plíseň naprosto odradí.

A proč píšu „údajně“?

No nevím, jak u vás, ale u nás doma tenhle nadýchaný krasavec nepřežije víc jak 3 dny. 🙂

A jestli se vám už sbíhají sliny, tak není nic jednoduššího, než si domácí kváskový žitný chleba takhle vyrobit...

A tady k  tomu najdete úplně všechno, co potřebujete:

Tak ať vám jak báječně chutná, tak pořádně pomáhá!
Stejně tak, jako všechny ostatní informace ve speciálním seriálu:

"Jak podpořit imunitu proti virům"

který je pro vás, čtenáře mých e-mailů a článků,
během mimořádných opatření proti COVID-19

úplně celý ZDARMA

Tady najdete postupně všechny předchozí díly:

Špetku zdraví posílá a zdraví vás...

Andrea

Andrea Sasková

autorka

Všechny články k tématu...

Vstup pro členy PREMIUM klubu:


Nejste členem PREMIUM klubu?

⚠️Po dobu výjimečných opatření
spojených s COVID-19 platí
výjimečně výhodné podmínky: