„Slazeno přírodou“ – vlídná slova, ze kterých jde strach …

Jíte rádi jídlo bez éček, konzervantů, bez chemie? Vyhýbáte se cukru? Radujte se! Výrobci to konečně pochopili. Na obalech potravin najdete „bez přidaného cukru“ „slazeno přírodou“. Paráda!. No … má to...

Glykemický index a glykemická zátěž

Pojem glykemický index (GI) je znám už poměrně dlouhou dobu. Týká se sacharidů a zjednodušeně řečeno vyjadřuje, jakým způsobem „zamává“ daná potravina s hladinou krevního cukru. To znamená, že některé sacharidy zvyšují...

Superpotraviny

Co jsou superpotraviny? Proč jsou tak „super“ a jak ovlivňují naše zdraví? Hojně skloňovaným pojmem superpotravina jsou označovány určité druhy potravin, které mají vysoký obsah látek s pozitivním vlivem na zdraví člověka. Mezi...

Zdravá strava – jak se v ní vyznat?!

Moderní pojem Zdravá strava, v poslední době moderní pojem. Nijak nesnižuji význam toho pojmu, jen je někdy těžké se v tzv. „zaručeně zdravé stravě“ vyznat. Když pojem „zdravá strava“ zadám do googlu, v obrázcích...

Pšenice a cukr – nepřátelé moderního člověka?

Pokud se začneme aktivně zajímat o složení své stravy, o zdravotní přínosy nebo naopak rizika potravin, dříve nebo později narazíme na nějakou informaci o škodlivosti pšenice a cukru v potravinách. Je to skutečně fenomén poslední doby...